Puheenjohtajan palsta

Lakko-oikeus on meidän oikeus

Jari Kaihlamäki, ammattiosaston puheenjohtaja

Taas saatiin työehtosopimukset neuvoteltua ainakin pääaloille ja omasta mielestäni jopa yllättävän helposti. Vaikka teknologiateollisuuden sopimus oli umpeutunut jo aikoja sitten, niin oman käsitykseni mukaan oli lähinnä odoteltu muiden mukaan saamista, kuin harrastettu vahvaa ja eteenpäin vievää neuvottelutaktiikkaa. Kyllä se vain nykypäivänä menee niin, että jos ei mitään painostuskeinoja käytetä, niin työehtosopimuksista voidaan neuvotella, vaikka viisi vuotta saamatta mitään neuvottelu tulosta aikaiseksi. Työnantajapuolella kun ei tällä saralla ole mikään kiire. Niin kauan kun neuvotellaan eivät myöskään palkat nouse, ja se kyllä sopii työnantajapuolelle.

Tästä päästäänkin vähän niin kuin aasinsiltana siihen, että tuleeko sitten neuvotteluista mitään ilman lakko-oikeutta. Sen poistamista, kun on useampikin poliittinen puolue väläytellyt. Toivoa sopii, että sellaiset puolueet eivät pääse hallitukseen hihojaan käärimään tai torkkupeiton alta heräämään. Ja vaikka kuinka ottaisi päähän mennä niitä "venkuloita" sinne äänestämään, niin se nyt vaan on jokaisen pakko tehdä. Jos ei hyvää ole, niin pienemmällä pahallakin saa mahdollisen katastrofin estettyä. Liitot ovat kysyneet kansanedustajilta mitä mieltä he ovat liittoja ja sen jäseniä askarruttaviin kysymyksiin. Lisätietoa näistä kysymyksistä löydät osoitteesta www.vaalistaja.fi  ja gallerian siitä ketkä ovat vastanneet kysymyksiin työntekijämyönteisesti, löydät osoitteesta www.vaaligalleria.fi.

Henkilökohtaisesti ainakin painotan lakko-oikeutta kohtalaisen korkealle omassa valintakriteerissä. Mikäli halutaan lähteä oikein raakaa hyötyä laskeskelemaan, niin jos vaikka 15€ ansaitseva täysiä viikkotunteja tekevä työläinen saa vaikka kaksi prosenttia lisää palkankorotusta sillä, että voidaan uhata lakoilla. Tarkoittaa se 48€ lisää kuukausiansioon jos vaihtoehtona on 20€ veronkevennys, joka vieläpä tarkoittaa sitä, että suurituloisille se voi antaa jopa 2000€, eli tuloerojen kasvua, eriarvoisuutta, sekä julkisten palveluiden ja tiestön rapistumista. On ainakin itselle helppo valinta äänestänkö puoluetta joka lupaa lakko-oikeuden jatkumista vai verovähennyksiä. Toki kannattaa ajatuksella miettiä myös muita työssäkäyvään vaikuttavia asioita, esimerkiksi ansiosidonnaisen päivärahan määrää ja kestoa koskevia kysymyksiä. Sosiaalietuuksia leikattiin Saksassa kovalla kädellä jo aikoja sitten, joka johti joillekin alle 5€ tuntipalkkoihin, yleiseen palkkojen laskuun ja kovaan taloudelliseen nousuun. Mutta kuka tästä sitten hyötyi ja kuka ei. Ei ainakaan se 5€ tuntipalkalla tekevä työlainen. 

Kannattaa siis oikeasti miettiä kaikissa asioissa loppuun asti mitä hyötyä mikäkin asia oikeasti tuo ja ennen kaikkea kenelle. Kyllä medioiden kirkuvat otsikot huutaa vaikka mitä, mutta kannattaa katsoa niiden taakse ja miettiä myös omalta kannalta, mitä asiat oikeasti tarkoittavat. Kaikesta huolimatta haluan toivottaa kaikille työmarkkinoiden käytettävissä oleville rauhallista, lakotonta ja toivottavasti myös työntäyteistä vuotta 2023. Sekä rentoa ja toiminnantäytteistä vuotta 2023 niille, jotka ovat jo oman osuutensa hoitaneet. 


Raha maailmaa pyörittää

Jari Kaihlamäki, ammattiosaston puheenjohtaja

Taas saatiin aikaan palkkaratkaisu Teknologiateollisuuteen: 1.3% vuodelle 2020 ja 2.0% vuodelle 2021. Varmaankin työntekijöistä on jokainen samaa mieltä, että se ei ole läheskään riittävä. Miksi sitten moinen hyväksyttiin? Saattaa olla, että Kikyn poistuminen sopimuksesta haluttiin varmistaa. Ehkä yksi suuri tekijä on myös liittomme johdon suuri pelko, että rivimme eivät olisikaan suorassa. Mikäli yhdenkin kerran kävisi niin, että lakkokutsua ei noudatettaisikaan, olisi meidän suuren ja mahtavan Teollisuusliiton edustajien turha edes mennä Eteläranta kymppiin. Heidät naurettaisiin sieltä pihalle ja samalla saisi sanoa hyvästit kaikille työehdoille ja eduille. Työnantajapuoli tuo jokaiseen TES neuvotteluun myös tukun heikennyksiä. Rintaman rakoillessa joudutaan olemaan tyytyväisiä jo siihen, että saatiinpa vanhat edut vielä säilytettyä.

Ovatko moiset pelot sitten aiheellisia? Ainakin viime aikoina on nähty, kuinka jopa valtion yrityksen aitaan on pitänyt tehdä reikä, että pääsee "hyvät työntekijät" työpaikalle nopeammin. Ja kuinka auliisti Suomen Yrittäjät olivatkaan rahtaamassa pizzaa päiväkotien nälkään kuoleville lapsukaisille. Vieläpä uutisoinnit siitä, kuinka paljon tappiota koituu koko Suomen taloudelle muutamasta lakkopäivästä. Ilmeisesti työnantajaliiton julistamat työsulkupäivät ovat ihan ilmaisia. Ainakaan niiden hinnasta ei uutisissa mitään mainittu.

Suurin osa mediasta on rahan, siis työnantajien hallussa. Ei liene myöskään vaikeaa kuvitella, millä katsantokannalla jutut tehdään. Nykypäivänä olisikin tosi tärkeää miettiä ihan itse, miten asiat ovat, vaikka nyt suositaankin tapaa lukea pelkkä otsikko, ja sen jälkeen "somemaailman" käytännön mukaan kiihdytään 0-100 nopeammin kuin paraskaan urheiluauto.

Palatakseni tuohon lakkoasiaan, niin olenpa itsekin kuullut sanottavan, että töistä ei ole varaa olla yhtäkään päivää poissa. Itse tykkään laskeskella erilaisia asioita. Jos esimerkiksi ansaitsisin 75€ päivässä käteen, siis ainakin 1500€ kuukaudessa, niin kolmessa lakkopäivässä menettäisin 225€. Jos työtaistelulla saavutettaisiin 1.5% palkankorotus, eli vähintään 22,50€ kuukaudessa, niin viimeistään 10 kuukauden kuluttua olisin omillani. Puhumattakaan siitä, että yleensä liiton jäsen saa lakkoavustuksen. Ja päälle vielä se mitä tämä korotus tulee tuottamaan tulevaisuudessa muiden korotusten kanssa. Köyhänä ihmisenä minulla ei ainakaan olisi varaa olla olematta lakossa, jos kutsu käy.

Sitten on vielä tämä jäsenkato. Kovalla innolla hakeudutaan YTK:n suojiin, kun päästään "halvemmalla" ja lisäksi "pystytään neuvottelemaan itse paremmin". Työehtosopimus sisältää noin 200 sivua. Oikeasti haluisin nähdä sen YTK:laisen, joka yleissitovuuden lakattua veisi työnantajalle 200 sivuisen sopimuksen rekrytointitilaisuudessa ja sanoisi, että näillä ehdoilla tulen töihin. Mahtaisikohan työntarjoaja vain sanoa: "Seuraava."

Mitä vähemmän liitolla on jäseniä sitä heikommat neuvotteluasemat liitolla on ja sitä huonommat ovat palkankorotukset. Jos siis tunnet jonkun liittoon kuulumattoman, käy juttelemassa hänelle. Kerro kuinka tärkeää on, että puhallamme yhteen hiileen ja vahvistamme yhdessä liiton rivejä saadaksemme paremmat edut ja korotukset ja että myös yhdessä maksamme saavutetuista eduista. Tämä on meidän jokaisen jäsenen yhteinen asia, eikä vain liiton toimitsijoiden tai pääluottamusmiesten homma. Pidetään yhdessä huolta siitä, että rivit pysyvät suorassa ja varmistetaan tulevaisuudessa kunnon työehdot ja palkankorotukset.