Teollisuusliitto
Sastamalan Teollisuustyöntekijät ry
Yhteystiedot
Työmarkkinatiedotus

Työmarkkinatiedottajat:
Toni Hollt
040 157 3302


Oppilaitostiedottajan "paimenkirje".    Tyrväällä tammikuussa 2019

Terve nuorempi kollega

Mitä sinulle kuuluu. Oletko omasta mielestäsi suoriutunut opinnoistasi mukavasti. Toivottavasti koulu on antanut sinulle sen, mitä siltä odotitkin.

Katsoin tarpeelliseksi kirjoittaa sinulle nyt, kun ajat tuntuvat muuttuvan päivä päivältä uhkaavammiksi. En tarkoita tällä sitä, että olisin omasta puolestani huolissani. Ei. Olen jo tarpeeksi vanha jättämään tämän kaiken taakseni ja toteamaan, että "Pitäkää saatana tunkkinne!"

Olen siis huolissani sinun asemastasi tulevaisuuden työelämässä. Kuten olet varmasti itsekin kuullut, on ansiotyöstä tullut niin sanottu epävarma saatava. Sellaista työtä, jota saisi tehdä työsopimuslain tarkoittaman kokoaikaisen työn verran, on vaikea enää löytää. Tai sellaista työtä, josta maksettava palkka on niin suuri, että sillä voisi tulla toimeen. Vaikka opiskeletkin alalla, jolla kokoaikatyö on vielä yleistä, on nollatuntisopimusten varjo sen ylle jo laskeutunut. Eikä se suinkaan ole ainut huolenaiheeni.

Koulusta jo kyselinkin. Eikös se koulutyö siellä amiksessa ole muuttunut sinun aikanasi. Olen kuullut, että se oppiminen on jätetty aika lailla sinun omaksi murheeksesi. Toivottavasti jostain vielä löytyy sellainen ymmärtäväinen työnantaja, joka oikeasti opettaa sinulle sen työn tekemisen.

Aloin siis kirjoittaa siksi, että halusin vain varmistaa, että olet kuullut puhuttavan liitosta. Se on siis se systeemi, joka haluaa sinut jäsenekseen ja joka puolustaa sinua silloin, kun työnantaja koettaa vedättää sinua. Siis silloin, kun palkkaa jää saamatta tai työtä pitäisi tehdä muutoin kohtuuttomilla ehdoilla.

No nyt sinä sanot, että ei sinulla ole varaa maksaa sellaisesta. Eipä tietenkään ole, mutta luulenpa, että olet ottanut vakuutuksen kalliiseen kännykkääsi siltä varalta, että se varastetaan tai se putoaa viemärikaivoon. Ei tämä juttu ole sen kummempi eikä sitä paitsi paljon kalliimpikaan. Pienestä palkasta menee vähemmän kuin isosta ja jäsenellä on muutamia rahanarvoisia etujakin. Ainakin silloin kun joudut työttömäksi voit saada paremman päivärahan minkä KELA sinulle maksaisi.

Sillä jäsenmaksulla saa muuten vähän muutakin. Kuten jo kerroin, olen huolissani tulevaisuudestasi. Tähän asti sillä kerätyllä rahalla on saatu aikaan jonkin verran sopimuksia kohtuullisista työehdoista. Niitä on yritetty parantaa neuvottelemalla jo yli sata vuotta ja tässä ollaan.

Minulla on asiat kohtalaisesti nyt kun työpaikkakin on vielä säilynyt kaikista yt-neuvotteluista huolimatta. Eläkeikä alkaa olla jo siksi lähellä, että kaikista heikennyksistä huolimatta aion pärjätä lopun elämäni vaikka armeija-aikaisia säästöjä kalvaen. Mutta sinun tulevaisuutesi on tästä eteenpäin sinun omissa käsissäsi. Oletko ajatellut, että kuka hoitaa sinun etujesi puolustamista sitten kun minäkin olen eläkkeellä. Ei ainakaan ne YTK:n lakimiehet, jotka halusta ottavat kyllä sen kymppitonnin, jonka heidän kauppaamansa vakuutus lupaa oikeudenkäyntiä varten ja vielä puolitoista tonnia sinun omia rahojasi. Eikä sillä rahalla päästä muuten edes alkuun, kun kyseessä on työsuhderiita. Siitä pitävät työnantajan lakimiehet huolen. Unohda siis heti koko YTK!

Ota nyt siis haaste vastaan ja ala tehdä jotain oman asemasi säilyttämiseksi työelämässä, sillä jos et sinä sitä tee, ottaa työnantaja lopunkin määräysvallan omiin käsiinsä. Se on jo nähty heikommin järjestäytyneiden alojen kohdalla. Kaupan- ja ravintola-alan nollasoppariväki on jo taipunut orjuuteen, kun osa-aikaisuus ja pyydettäessä töihin kutsuttavat ovat yleisimmät työsopimuksen muodot. Kerron tästäkin lisää sitten kun taas nähdään, mutta pidä siis varasi ja liity siihen Teollisuusliittoon. Eikä olisi pahitteeksi vaikka muistuttaisit siitä toisiakin. Miksi sinun pitäisi maksaa koko lysti yksin, kun kysymys on kaikkien asiasta.

Voi hyvin ja muista seurata mitä ympärilläsi tapahtuu. Voit vaikuttaa osallistumalla, ja ainakin voit tukea toisten pyrkimyksiä esimerkiksi äänestämällä niitä, jotka mielestäsi ajavat oi-keita työläisten asioita. Sellainenhan sinustakin kaiketi tulee, kun töihin pääset. Jos et itse pysy kärryillä asioista, muista, että aina voit kysyä. Minä kyllä koetan ottaa selvää ja selittää.

Terveisin vanhempi työtoverisi Ville

© Sastamalan Teollisuustyöntekijät ry. 2008-